Durata proiectului

6 luni
SCOPUL PROIECTULUI
``Pentru ca din pacate la nivelul Ministerului Educatiei inca nu se fac demersuri spre introducerea nutritiei/alimentatiei sanatoase ca si materie in scoli, doresc sa fiu cat mai aproape de nevoile copiilor si sa introduc cateva intalniri cu copilasii din comunitatea din care fac parte. Sanatatea comunitatii din care facem cu totii parte este extrem de importanta, iar prin intermediul acestui proiect doresc sa am grija de sanatatea copiilor, a viitorului comunitatii bacauane.
Pentru aceasta doresc implementarea unor ateliere de nutritie in randul a cat mai multi copii din municipiul Bacau.
Atelierele se vor desfacuta cu copii de clase primare (de la pregatitoare la clasa a 4-a) si se vor putea realiza in 2 etape (teoretica si practica). La partea teoretica se vor prezenta prin joaca si cu ajutorul diverselor materiale notiuni generale de stil de viata sanatoasa, ulterior prin partea practica copii vor avea ocazia sa arate si sa puna in aplicare ce au invatat prin joaca, activitati de grup si fise de lucru.
Pentru o mai buna desfasurare a activitatilor este de preferat sa se desfasoare in cadrul scolilor, in functie de accesibilitate se vor desfasura in cadrul salilor de curs pe clase sau in sali de sport cu adunari mai mari pe categorii de varsta.
Dupa fiecare parte teoretica, copii vor primi acasa materiale de prezentare pentru asimilarea ulterioara a informatiei. Materialele inclus notiuni generale de stil de viata sanatos, citirea etichetelor alimentare, tehnici de preparare, planificarea meselor.``
Categorie

Infrastructură de sănătate

JUSTIFICAREA PROIECTULUI

Numele meu este Loredana Ungureanu, de profesie nutritionist dietetician. Experienta in acest domeniu de activitate, dar si proiectele din care am avut ocazia sa fac parte pe parcursul anilor de studiu, mi-au demonstrat ca educatia nutritionala este mult mai importanta pentru comunitate decat serviciile propriu-zise din cabinetul de nutritie si dietetica. Sunt de parere ca este mai usor sa previi decat sa tratezi, atelierele au menirea de a preveni obezitatea si afectiunile asociate acestora sau de a trage un semnal de alarma asupra copiilor care deja sufera de diverse afectiuni cauzate de kilogramele in plus. Asta ca urmare a alimentatiei nu tocmai sanatoase, infleunțată de extinderea pietei cu alimente total neadecvate varstei.
Obezitatea și supraponderabilitatea au fost într-o continuă creștere în ultimul deceniu si cu atat mai mult in perioada pandemica prin care nu de mult am trecut. Acest lucru s-a putut observa cel mai bine în rândul copiilor care în perioada stării de urgență au fost ținuți departe de natură, de activitățile fizice desfășurate în aer liber, iar școala online i-a făcut mult mai sedentari. Domeniu nutritiei si dieteticii nu este mediatizat suficient în comparație cu nevoia acută de informare, de prevenție pe care statisticile o scot în evidență. Statisticile sunt îngrijorătoare cu privire la obezitatea infantilă, diabet zaharat de tip I la copii, însă acestea pot fi îmbunătățite prin intermediul atelierelor de nutritie si dietetica.
Prin prevenirea și tratarea obezității și a problemelor de sănătate care apar în urma acesteia, se va aduce un plus la nivelul sistemului de sănătate. Prin scăderea numărului de cazuri cu afecțiuni cronice, sistemul de sănătate ar economisii resursele necesare rețetelor compensate. Tot prin intermediu proiectului, risipa alimentara s-ar diminua in urma informatiilor primite, ceea ce ar fi un mare plus pentru planeta si evident pentru localitatea noastra.
Educatia nutritionala poate imbunatati indirect imaginea de sine, prin imbunatatirea sentimentelor de bunastare, imbunatatirea aspectului prin controlul greutatii, crsterea motivatiei, a cunostintelor si a abilitatilor.

Data limita vot 31.05.2023

2023

1. Demararea implementării

2023

2. Proiectare

2023

3. Execuția lucrării

2023

4. Proiect realizat